ΖΑΓΟΡΙ

Το ξενοδοχείο Ζήσης, λόγω της θέσης του στο χωριό Αρίστη, αποτελεί το ιδεώδες ορμητήριο για να επισκεφθεί κανείς τα πολυάριθμα φυσικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά μνημεία και αξιοθέατα του Ζαγορίου, όπως επίσης και άλλων γειτονικών περιοχών. Ο Βίκος θεωρείται το βαθύτερο και μεγαλύτερο φαράγγι στην Ευρώπη και αποτελεί ένα μαγευτικό και μεγαλοπρεπές αξιοθέατο. Στους πρόποδες του 1350 μ. ύψους ανατολικού του τοίχους, ξεπηδούν οι πηγές του σμαραγδένιου Βοϊδομάτη.

Το Πάπιγκο, ένα από τα πιο όμορφα, για το τοπίο και την αρχιτεκτονική του, χωριά του Ζαγορίου, είναι 10 λεπτά οδικώς από το ξενοδοχείο μας. Υπάρχουν πάνω από 60 πέτρινα γεφύρια στην περιοχή, πολλά από τα οποία βρίσκονται κοντά στο χωριό Κήποι. Το Ζαγόρι είναι επίσης μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης για την άγρια ζωή που φιλοξενεί. Κυρίως δε για την πλούσια και σπάνια άγρια χλωρίδα της, με ένα πρωτόγνωρο αριθμό από 1750 είδη να έχουν καταγραφεί στα όριά της, 50 από τα οποία ορχιδέες. Υπάρχουν επίσης μια μεγάλη ποικιλία από άγρια ζώα όπως οι καφετιές αρκούδες, τα αγριοκάτσικα, αρκετά αρπακτικά πουλιά, οι βίδρες.

Τα αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφθεί και να ανακαλύψει κανείς στο Ζαγόρι είναι κυριολεκτικά αμέτρητα. Το ξενοδοχείο μας διαθέτει σε όλους τους πελάτες του που το επιθυμούν και διαθέτουν λογαριασμό Google, χάρτη στην πλατφόρμα της Google Maps με πληθώρα πληροφοριών και σημείων ενδιαφέροντος για την περιοχή και δυνατότητα πλοήγησης σε smarphone ή tablet. Ο χάρτης ενημερώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς από τον Ζαγορίσιο φωτογράφο Κώστα Ζήση. Περισσότερες πληροφορίες, σε αγγλική γλώσσα προς το παρόν, υπάρχουν στον καινούργιο διαδικτυακό οδηγό του Ζαγορίου, www.zagoriview.com.

,

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑΣ

Χτίστηκε το 1579 (κατά τον Ι. Λαμπρίδη) ή το 1665 από τους μοναχούς Ιωακείμ και Σωφρόνιο και το αγιογράφησε ο μοναχός Παρθένιος το έτος 1673. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι κρυμμένο στα έγκατα του τεράστιου βράχου που υψώνεται δίπλα ακριβώς στο Βοϊδομάτη. Η Μονή, υπήρξε ένα είδος φεουδαρχικού ιδρύματος με μεγάλη περιουσία σε γή και κοπάδια που υποστηριζόταν από ολόκληρα χωριά εργατών και έπαιξε το ρόλο ενός προστάτη της Αρίστης και των γύρω χωριών, στηρίζοντας σχολεία και απόρους.

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ

Βρίσκεται στην Τύμφη σε υψόμετρο 2.100 μέτρων μέσα σ’ ένα μοναδικό φυσικό τοπίο και αποτελεί δημοφιλή ορειβατικό προορισμό. Η αλπική λίμνη έχει μόνιμο νερό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι οι Αλπικοί Τρίτωνες (Triturus alpestris), ένα σπάνιο είδος αμφιβίου που μοιάζει με μικρό δράκο. Στην Λίμνη μπορείτε να φτάσετε μετά από 4 περίπου ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο ενώ απέχει 1 ώρα από το οργανωμένο ορειβατικό καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας.

ΓΕΦΥΡΙ ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΣ

Xτίστηκε το 1853 και διατηρείται σε καλή κατάσταση μέχρι τις μέρες μας. Βρίσκεται στο χωριό Κάτω Κλειδωνιά και γεφυρώνει τον ποταμό Βοϊδομάτη. Στα παλιά χρόνια, οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν για να μετακινηθούν από το Δυτικό Ζαγόρι προς την Κόνιτσα.

ΧΑΡΑΔΡΑ ΒΙΚΟΥ

To κύριο τμήμα του διασχίζει το Κεντρικό και το Δυτικό Ζαγόρι, ξεκινώντας από το χωριό Κήποι και καταλήγοντας στο χωριό Βίκος. Έχει μήκος 14 km. περίπου και θεωρείται το βαθύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Το άνοιγμά του ποικίλλει από 500 ως 2000 μέτρα και το βάθος του από τα 550 μέχρι τα 1200 μέτρα.

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟΥ

Πρόκειται για κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τη ροή των νερών του ρέματος Ρογκοβό, ανάμεσα στα χωριά Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Το φυσικό αυτό φαινόμενο εκμεταλλεύτηκαν οι ντόπιοι, φράζοντας τις δυο μεγαλύτερες «κολυμπήθρες» και δημιουργώντας έτσι πισίνες με τρεχούμενο και πεντακάθαρο νερό.

ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΙΔΑ / ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ

Από τα λιγοστά τρίτοξα γεφύρια της περιχής, χτίστηκε το 1814. Αρχικά το γεφύρι ήταν ξύλινο, με χορηγία όμως του καλόγηρου του μοναστηριού των Κήπων Σεραφείμ, μετατράπηκε σε πέτρινο.To 1865 επισκευάστηκε από τον Αλέξη Πλακίδα.

ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΚΚΟΡΗ

Την κατασκευή του γεφυριού χρηματοδότησε ο Νούτσος Κοντοδήμος από το Βραδέτο γύρω στο 1750. Πολλοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν στην επισκευή του όπως ο μυλωνάς Γρηγόρης Κόκκορης από το Κουκούλι που διέθεσε χρήματα για να επισκευαστεί το γεφύρι το 1910.

ΣΚΑΛΑ ΒΡΑΔΕΤΟΥ

Κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα για να συνδέσει το Βραδέτο με το Καπέσοβο καλύπτοντας υψομετρική διαφορά 250 μέτρων. Έχει μήκος 1500 μ και 1100 σκαλοπάτια και προσελκύει πολλούς πιστούς της πεζοπορίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Αρίστη, 44004, Ιωάννινα
  • +30 26530 41088
  • info@zissishotel.com
   

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ

Zissis Hotel9.5RECOGNITION OF EXCELLENCE 2021